Bygging av Revells 1:48 Spitfire Mk. XVI

 Tekst og foto: Jan Erik Johansen, IPMS Norge


Presentasjon

Esken viser flyet slik det kan bygges med helt åpen motor og esken er nyttig for referanser i forhold til bygging og maling. Motoren i settet er dog ikke så komplett som boxart, men innholdet vises greit på bilder av selve modellen på siden av esken. Settet er gradert til ”skill 5” som beskriver en modell med over 150 deler og som krever gode byggekunnskaper.

 

Før bygging og førsteinntrykk
Alle støperammer ligger i en pose, noe som kan øke risikoen for at noen deler brekker av under transport. De klare delene er de eneste som kommer i egen pose. Settet leveres i en eske som åpnes på siden, jeg hadde foretrukket en eske med lokk. Delene har mye støpeskjegg og propellbladene har synkemerker. Det følger med dekaler for to versjoner, en fra andre verdenskrig og en mer fargerik versjon fra 1947. Settet er opprinnelig fra ICM og regnes som ett av de mest ”korrekte” for å få en proporsjonalt riktig Spitfire.

 

Byggeveiledning
10 sider, 8 med byggetrinn og 2 med malings- og dekaleringsmal. Det er totalt 37 byggetrinn hvorav mange er relativt omfattende. Det er beskrevet med symboler der man bør la limet tørke før man går videre i prosessen. Settet kan bygges med alle motordeksler fjernet og da må man kutte bort en del av skroget. Hvis man vil ha en modell uten synlig motor, kan man hoppe over de første 11 byggetrinnene og man får en modell som er mye enklere å bygge.

 

Byggetrinn 1-11 – Motor og motorfesteRevell-04661_006
Disse første trinnene er bygging av motoren, med bakvegg og motorfester. Disse trinnene kan være litt vanskelige å følge, da ikke alle deler passer like godt sammen. Men med bruk av tålmodighet, en god fil og sandpapir får man til slutt en bra replika av motoren. Hvis man ønsker å detaljere ytterligere utover de delene som følger med, vil man virkelig få en utstillingsvinner. Det kan være lurt å male litt underveis for å komme til. Fargene som er oppgitt er kun Revell og en del farger må blandes hvis man ønsker å følge malingsinstruksen.

 

Byggetrinn 12-15 – Flyskrog
Disse trinnene inneholder selve flyskroget og det er her man må skjære bort deler av skroget hvis man vil bygge med åpen motor. Dette er ganske enkelt beskrevet og selve skroget er støpt slikt at det er lett å vite hva som skal bort. En skarp hobbykniv, fil og sandpapir og dette går veldig fint. Det skal også limes inn noen interiørdeler på sideveggene, før selve skroget limes sammen. De to halvdelene som utgjør skroget passet svært dårlig sammen, slik at det ble mye sparkling og pussing for å få “ryggen” jevn.

 

Byggetrinn 16-20 – CockpitRevell-04661_001
Her er det selve cockpiten som skal bygges, ingen problemer eller utfordringer her. Instrumentpanelet er ett dekal som gikk på plass uten problemer. Det følger ikke med setebelter av noe slag.

 

Byggetrinn 21-24 – Sammensetting av vinger/våpen
Våpenlukene kan vises åpne, noe detaljer vil da synes. Veldig vanskelig å få de utvendige våpnene pene. Jeg klarte å brekke av en av kanonene i ett senere byggetrinn, disse er derfor erstattet av metallkanoner.

 

Byggetrinn 25-31 – Hale, ror og radiator
Montering av hale, ror og radiatorer under vingene. Også fronten bygges i dette trinnet, hvis man da ikke velger å ha åpne deksler. Hjulene skal også på plass, del B-9 gikk i stykker når den ble fjernet fra støperammen, så her må man være meget forsiktig.

 

Byggetrinn 32-34 – Bomber
Disse trinnene gjelder montering av bomber, men jeg valgte å ikke utstyre maskinen med bombene.

 

Byggetrinn 35-37 – Propell og cockpitglassRevell-04661_014
Montering av de siste detaljene, blant annet propellen og cockpitglass. Ingen spesielle utfordringer.

 

Byggetrinn – Dekaler
Jeg valgte det fargerike skjemaet fra 612. Squadron fra 1949. Dekalene er ganske blanke og transparente. De reagerer godt på dekalsetting og fremstår som meget bra.

 

Konklusjon og vurdering
Med unntak av metallkanoner er alt bygd rett ut av esken. Sluttresultatet gir en veldig bra replika av en Supermarine Spitfire XVI, men det krever mye jobb å få dette pent. Det er ikke et sett for nybegynnere, men det er velegnet for de som ønsker seg nettopp denne utgaven av en Spitfire.

Byggeinnstruksen ønsker å plassere veldig mange deler i hvert byggetrinn og er innimellom vanskelig å følge. Til tross for gode dekaler, vil den dårlige passformen trekke såpass langt ned at jeg vil gi byggesettet karakteren 5,5 på en skala fra 1 til 10.

 

B yggesettvurdering
+ Mulighet for å bygge med åpen motor
+ En av de mest naturtro Spitfire-modellene
+ Veldig bra dekaler

– Eskeløsningen, vi vil ha med lokk
– Komplisert byggeveiledning
– Mye flash
– Dårlig passform

 

Revell-04661_018 Revell-04661_017 Revell-04661_015 Revell-04661_013 Revell-04661_012 Revell-04661_011 Revell-04661_008